Kategorier
Bostad

Hyra ut villa – tips och råd

Funderar du på att hyra ut villa? Det kan vara en god idé att göra det – både av ekonomiska skäl, men även för att du genom detta också kan göra skillnad för någon annan. De flesta vet att det råder en bostadskris i våra större städer. Att få tag i en bostad i Göteborg, Stockholm eller Malmö är långt ifrån enkelt och många yngre tvingas leva i kappsäck under flera år innan man slutligen får fast mark under fötterna.

Den fasta marken kan du erbjuda genom att hyra ut villa – eller delar av den. Det senare innebär att du exempelvis hyr ut en våning eller bygger om i syfte att kunna erbjuda några rum i ditt hus. Många väljer även att använda sig av de möjligheter som ett Attefallshus ger. Genom att bygga ett separat hus på gården – med maximalt 30 kvm i storlek – så har man också en byggnad som kan hyras ut. Redan inom något år har den investeringen lönat sig och man kan börja räkna hem pengarna.

Du måste begära en skälig hyra

Varför skulle man då vilja hyra ut villa? Det kan finnas många olika skäl till detta. Ensamhet är ett – barnen kanske har flyttat hemifrån och man har plötsligt ett stort hus som behöver fyllas upp. Ett annat skäl kan vara att man vill bo utomlands under vintern och då också genom att hyra ut villa kan få en sidoinkomst. Just det ekonomiska skälet kan naturligtvis väga tungt: genom att hyra ut delar av en villa så får man lite extra klirr i kassan.

Det är emellertid viktigt att vara medveten om att syftet med att hyra ut villa inte ska vara att skapa en förmögenhet. Det finns tydliga regler kring hur mycket pengar man har rätt att begära i hyra. Grundregeln är att den hyra du tar ut ska täcka dina drift- och kapitalkostnader, detta med ett litet påslag för exempelvis slitage och om du hyr ut möblerat. Numera finns det verktyg på nätet att använda för att beräkna på hur en skälig hyra ser ut i olika områden. Dessa verktyg kan ge dig en bra bild över vad som är rimligt att begära.

Lägg ut din villa hos Samtrygg

Nästa fråga handlar givetvis om att hitta rätt hyresgäst. Vem ska bo i ditt hus – och hur vet du att personen i fråga är pålitlig och har betalningsförmåga? Ett tips är att du lägger ut din villa för uthyrning hos en seriös förmedlare.

Samtrygg är ett exempel på en sådan. Där registrerar sig alla medlemmar med bankid och samtliga kollas även upp rent ekonomiskt – finns exempelvis betalningsanmärkningar? Utöver detta så fungerar man som en länk mellan uthyrare och hyresgäst där exempelvis hyran betalas via företaget. Man ges även goda råd vad gäller försäkringar samt matnyttiga tips om vad man ska tänka på i övrigt – att du och din hyresgäst bör skapa en inventarielista är ett exempel på ett sådant.

Vill du hyra ut villa så står det dig fritt att göra det. Du behöver inte fråga om något tillstånd – som vid uthyrning av exempelvis en bostadsrätt. Men, det finns givetvis saker att tänka på ändå. Genom att välja Samtrygg så får du ett stöd och en trygg mellanhand som hjälper dig till en trygg uthyrning.